Groepenkast

Wat is een groepenkast?

In de groepenkast ook wel verdeelkast of verdeelinrichting genoemd, wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld over de elektrische apparaten.

Waaruit bestaat een groepenkast?

Een groepenkast bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit een installatiekast met verschillende groepen. Er bestaat een één of drie fase groepenkast. Het type groepenkast is afhankelijk van hoeveel stroom er wordt verbruikt.

Afhankelijk van het aantal groepen bestaat de groepenkast uit één, twee of drie rijen schakelaars die zijn aangesloten op een groep. De groepenkast bevat één hoofdschakelaar en vier tot en met twaalf groepen. De aardlekschakelaar zit tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast zelf.

Hoe komt elektriciteit in de groepenkast?

Voordat elektriciteit wordt beveilig en verdeeld in de groepenkast komt elektriciteit via de voedingskabel van een energiebedrijf in een aansluitkast in de meterkast terecht. In deze kast zitten één of meerdere hoofdzekeringen. Vervolgens gaat de elektriciteit naar de kilowattuurmeter (elektriciteitsmeter) die de elektriciteit meet. Van daaruit komt de stroom via de kilowatuurmeter in de groepenkast terecht.

Hoe werkt een groepenkast?

Wanneer de elektriciteit in de groepenkast is gekomen, wordt de elektriciteit allereerst beveiligd door een hoofdschakelaar. Via de hoofdschakelaar komt de elektriciteit bij één of meerdere aarlekschakelaars terecht en via de aardlekschakelaar komt de elektriciteit bij verschillende installatieautomaten terecht. Elke installatieautomaat, ook wel groep genoemd is verantwoordelijk voor een deel van de stroomvoorziening en met de schakelaar van de installatieautomaat kan de stroomvoorziening per groep worden in- of uitgeschakeld. Indien kortsluiting optreedt, schakelt de stroom van desbetreffende groep automatisch uit.