Laadpaal

Vijf meest gestelde vragen over opladen

Om elektrisch te kunnen rijden is natuurlijk een oplaadpunt erg belangrijk. Wij hebben de 5 meest gestelde vragen over opladen voor jullie op een rijtje gezet.

Wat kost het opladen eigenlijk?

Wanneer je over een elektrische auto beschikt, hebt is het natuurlijk belangrijk dat deze opgeladen wordt. Door het hele land staan publieke oplaadpunten voor de elektrische auto. Wanneer je gebruik maakt van een publieke laadpaal moet je wel een laadabonnement hebben. Met deze pas kan je bij de publieke oplaadpunten stroom tanken. Naast de abonnementskosten moet de stroom uiteraard ook betaald worden. Dit geldt ook als je thuis oplaadt.

Hoe veilig is de elektrische oplaadpaal?

Omdat er een verplichte volgorde is zijn alle nodige risico’s uitgesloten. Je moet eerst de kabel op je auto aansluiten en daarna pas op het oplaadpunt. Het is dus niet zo dat je met een stekker rond loopt. Wanneer beide stekkers zijn aangesloten komt er pas stroom op de stekker. Door deze volgorde kan er in principe niets verkeerd gaan. Wel moet je uitkijken dat mensen niet struikelen over de kabel. Zorg dat je deze altijd op een verstandige manier neerlegt. Mocht je per ongeluk met de elektrische auto wegrijden, zal het systeem regelen dat de stroom onmiddellijk van de kabel gaat. Hier hoef je je dus niet druk om te maken.

Wat heb je er voor nodig?

Om te kunnen laden heb je een elektrische aangedreven auto, een oplaadpaal, elektrische laadpas en een kabel nodig. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen om het elektrisch laden nog makkelijker te maken. Wanneer je een elektrische auto hebt kan je gebruik maken van een app voor de IPhone waar alle oplaad locaties in staan opgeslagen. Ook bestaat er een Layar-app. Met deze app kan je met de camera van je IPhone in de omgeving rondkijken. Zo zie je ook gelijk waar er in de buurt een oplaadpaal staat.

Mocht je in bezit zijn van een wat eenvoudige telefoon zijn er ook gewoon mobiele websites beschikbaar waar de locaties van de oplaadpalen vermeld staan. Voor alle oplaadpunten kan er ook op  www.oplaadpalen.nl gekeken worden.

Hoe lang duurt het opladen?

Hoe snel je elektrische auto opgelaad is afhankelijk van hoe leeg je accu is en hoe snel jouw auto kan laden. Wanneer je de auto thuis oplaad met een 220 V-aansluiting moet je ongeveer rekenen op 8 uur aan laadtijd. Bij een oplaadpunt zal dit ongeveer 2 uur duren. Wanneer je gebruik maakt van een snellaadpaal ( deze komen langs de snelweg te staan ) moet je met 30 minuten weer helemaal geladen zijn.

Of je snel kan laden hangt wel van het type auto en accu af. Overigens gaat het laden van de eerste 60 à 70 procent sneller dan de rest, dus je hebt al snel een bruikbare lading als je niet meer heel ver hoeft.

Kan iemand mijn stroom stelen?

Het is in principe niet mogelijk om stroom te stelen. Er zijn bepaalde stappen die je eerst moet doen om te kunnen laden. Eerst meld je je bij een elektrische oplaadpaal aan met je elektrische laadpas. Wanneer de computer van de paal je herkent, wordt het stopcontact ontgrendelt en kan je de stekker in het stopcontact doen. Wanneer de stekker is bevestigd begint het laden pas. Mocht iemand tijdens het laden de stekker uit de auto trekken zal het laadproces direct gestopt worden. Wanneer je met je juiste pas komt kan je het laden herstart worden, ook kan dan de stekker uit de oplaadpaal gehaald worden. Het is dus geheel veilig om je elektrische auto op te laden bij een elektrische oplaadpaal.